Avustajan ohjeet

 • Miksi avustajan ohjeet?
  On parempi, että saa lukea ne etukäteen, kuin että ohjaaja tai tuottaja huutaa ne sinulle päin naamaa.

 • Mikä on avustaja?
  Avustaja on henkilö, jonka tehtävänä on olla taustahenkilönä elokuvissa, tv-ohjelmissa, mainoksissa ym ohjaajan ohjeiden mukaisesti.

 • Pidä suusi supussa
  Kaikki, mikä liittyy keikkaan, on salaista, ellei tuottaja, ohjaaja tms ole erikseen antanut lupaa kertoa jotain. Jos sinulle lähetetään vaikka käsikirjoitus etukäteen, muista, että se on salaisempi kuin valtionsalaisuus, kunnes ohjelma tai elokuva on tullut ulos. Kts. Iltalehden juttu aiheesta. Tuotantoyhtiö voi tehdä rikosilmoituksen.

 • Pidä edelleen suusi supussa
  Usein ohjaajat eivät halua kertoa suurelle yleisölle, että kuinka jokin asia tehtiin. Myöskään Sinä et voi sitä kertoa. Vaikka tuttusi kuinka sanovat "Kyllä sä mulle voit kertoa", niin et todellakaan voi kertoa yhtään mitään. Ole lojaali sellaiselle, joka maksaa palkkasi. Toivottavasti maksaa toistekin. Kts. Iltalehden juttu aiheesta.

 • Salaiset keikat ovat salaisia
  Joskus saattaa eteen tulla keikka, jossa homman maksaja julistaa kuvaukset salaisiksi. Tarvittaessa et saa kertoa kuvauksista yhtään mitään. Juttele tuottajan kanssa, mitä saat kertoa ja mitä et. Joskus voit joutua kertomaan seuraavalle ohjaajalle osallistuneesi johonkin ja silloin sinun täytyy tietää, mitä saat kertoa ja mitä et. Voi olla, ettet saa missään vaiheessa pitää kuvauksia edes referenssinä.

 • Kamera piiloon
  Vaikka kuinka tekisi mieli ottaa kuvaa kuvauspaikasta, niin älä ota. Etpähän joudu kiusaukseen levitellä niitä kavereille tai netissä. Vain, jos kuvausten jälkeen saat tuottajalta tai ohjaajalta luvan ottaa selfien jonkun näyttelijän kanssa, kysy ensin kaikilta lupa kuvan ottoon ja saako sitä käyttää jossain ja milloin.

 • Ole ajoissa
  Kuvauspaikalle saavutaan ajoissa ja mielellään etukäteen. Ota selvää busseista ja junista, jotka vievät kuvauspaikalle. Käytä tarvittaessa http://maps.google.com/ toimintoa ja etsi kuvauspaikka etukäteen. On parempi olla liian aikaisessa, kuin myöhästyä sen takia, että yksi bussi tai ratikka jäi välistä.

 • Pidä verokirja mukana
  Ellei toisenlaista ohjetta ole annettu, pidä verokirja mukanasi, kun tulet kuvauspaikalle.

 • Pyydä tarvitessasi työtodistukset ym.
  Jos olet työtön, tarvitset varmaankin työtodistuksen, johon on merkitty, että kuinka monta tuntia keikka on kestänyt.

 • Ota tilinumero mukaan
  Jos pääsi on hapero, etkä muista tilinumeroasi, niin raapusta se johonkin lapulle ja kanna se kuvauspaikalle. Se helpottaa kummasti tilin saamista, eikä sitä tarvitse soitella kiireisille ihmisille.

 • Tee muistilappu palkanlaskijalle
  Ei ole ollenkaan huono asia kirjoittaa mielellään koneella tai tietokoneella lappu, jossa mainitset:

  - Nimesi
  - Henkilötunnuksesi kokonaisuudessaan
  - Osoitteesi, johon haluat työtodistuksen
  - Puhelinnumerosi
  - Sähköpostiosoitteesi
  - Ammattisi
  - Tilinumerosi
  - Verokorttisi veroprosentti (Näytäthän verokorttia erikseen)
  - Maininta, mikäli haluat työtodistuksen.
  (Jokaisen keikan työtodistus on kullan arvoinen)

 • Kännykkä kiinni
  Pistä kännykkäsi kokonaan kiinni, sillä hyvin usein kännykät häiritsevät kuvauksessa tarvittavia laitteita. Jopa äänettömänä pitäminen on kiellettyä. Hanki rannekello josta näet ajan. On ollut tapauksia, jossa apulaisohjaaja on kertonut, että se, jonka kännykkä soi sen jälkeen kun hiljaisuus on huudettu, joutuu tarjoamaan koko porukalle kaljat. (Jos kuvauksiin osallistuu 20 henkilöä, niin kalliiksi tuli, mutta voithan päästä kaljalle kuvausryhmän kanssa, jos rahaa ja ikää riittää. Tietysti voisi varmaan olla mukava kertoa kavereille, että "Oltiin kaljalla George Clooneyn kanssa.")

 • Omat eväät mukaan?
  Useimmiten tuotantoyhtiö varaa edes jotain syötävää, mutta se voi olla sitten kuppi kahvia ja pari keksiä, joten varaudu. Pidä myös vesipullo varalta mukana. Älä kuitenkaan syö itseäsi ähkyksi missään kohtaa. Voit joutua liikkumaan paljon tai syömään kameran edessä hirveän määrän ruokaa.

  Yleensä yhtiöt järjestävät kuvauspaikalle jonkin catering-yrityksen tai henkilön, joka huolehtii muonituksesta. On erittäin kallista pitää ruokatunti, jossa ensin poistetaan maski ja mennään jonnekin syömään ja tullaan vaihtelevasti takaisin. Siksi oma muonitus tulee halvemmaksi. On myös ikävä, jos näyttelijä pyörtyy kesken kaiken ja kalliit kuvaukset joudutaan siirtämään sen takia, että avustaja ei ole saanut ruokaa. Hyvin usein kuvauksissa on tarjolla myös nameja. Muista kuitenkin pitää näppisi irti kaikesta, ennenkuin joku sanoo, että saa ottaa, sillä jotkut syötävät on saatettu tarkoittaa kuvattaviksi.

 • Miten kuvauksiin pitää varautua?
  • "Varaudu kaikkeen". Kysy tarkemmin, että mitä kuvaukset voivat pitää sisällään. Parhaimmassa tapauksessa kannattaa olla toinen vaatekerta mukana. Kerran on yhden avustajan pitkistä kalsareista lähtenyt lahkeet, kun piti saada avustaja erikoisen puvun sisään. Joskus puvustaja tai apulaisohjaaja osaa varoittaa etukäteen.
  • Yritä saada etukäteen selville, että mitkä värit vaatetuksessasi ovat kielletty/sallittu. Joskus kuvataan vaikka Chromia vasten, jolloin vaatetuksessa ei saa olla vihreää, joskus taas ei saa olla sinistä. Valkoinen loistaa kuin Naantalin aurinko kaiken valon takaisin ja musta taas imee kaiken valon.
  • Ota mahdolliset lääkkeet mukaan.
  • Pidä pientä hiukopalaa mukana kaiken varalta.
  • Pidä vaikka sateenvarjo mukana
  • Varaudu siihen, ettei kuvaukset pääty silloin, kun on luvattu. Älä sovi treffejä tai elintärkeää työhaastattelua heti perään.
  • Missään nimessä et lähde kesken kaiken kioskille ostamaan tupakkaa
  • Ota mukaan iloinen mieli
  • Jos haluat, voit toki ottaa mukaasi lukemista, mutta ennemmin kannattaa tutustua uusiin ihmisiin.

 • "HILJAISUUS"
  Kun apulaisohjaaja tai ohjaaja huutaa hiljaisuus, ollaan totaalisen hiljaa, eikä kerrota hyviä juttuja lomalta tms. Jopa viereisestä huoneesta voi kantautua ääniä filmille asti.

 • Sovi palkkio etukäteen
  Palkkion suuruutta voi tiedustella etukäteen ja se kannattaa pitää mielessä siihen asti, kun se on näpissä.

 • Tule selvinpäin
  Edellisen yön rankka juhlinta voi kostautua ja näkyä ja maskeeraajalla voi olla tekemistä. Tule kuvaukseen selvin päin.

 • Noudata kuvausporukan ohjeita
  Jos kuvausporukka antaa hassun kuuloisia ohjeita, niin noudata niitä. Kaikella on tarkoituksensa.

 • Mainitse sairaudet ja allergiat
  Jos sinulla on jokin erityinen vaiva, mainitse siitä mielellään etukäteen, että ohjaaja voi miettiä tilannetta ennakolta.

 • Avustaja ei näy
  "Hyvä avustaja ei näy". Eli, avustaja on taustalla ja tutut tunnistaa, mutta älä tee siitä kameran edessä numeroa. Äläkä katso kameraan.

 • Mainitse missä olet ollut viimeksi
  Hyvin usein jossain projektissa kysytään, että missä olet ollut viimeksi. Kerro se. Salaaminen voi olla pahaksi.

 • Ota selvää, että missä ohjelma tai mainos näkyy
  Jos teet vaikka mainoskeikan jollekin ulkomaiselle yritykselle, tarkista, että missä kaikkialla se näkyy. Saatat jossain vaiheessa saada osan jostain suuresta sarjasta ja sinulta kysytään kaikki mahdolliset sitoumukset ja optiot, joita aikaisemmat kuvaukset pitävät sisällään. Silloin Sinun täytyy tietää, että näkyykö jokin mainos suomessa jollain saksalaisella tai ranskalaisella kanavalla, joka näkyy suomessa. Yllättävän moni näkyy ja joskus siellä vilahtaa suomalaisiakin naamoja jostain huippusarjasta.

 • Valmistautuminen koekuvaukseen
  Mainosten ym. koekuvauksiin kannattaa valmistautua huolellisemmin kuin tv-ohjelmiin. Sinulle saatetaan kertoa etukäteen käsikirjoitus. Muistathan, että se on salainen. Voit valmistautua edellisenä iltana valmistamalla pienen monologin itsestäsi; Kerro nimesi, ikäsi, harrastuksesi, työstäsi ja mahdollisesti perheestäsi. Voit myös kertoa joistain jo tekemistäsi keikoista sen, mihin sinulle on annettu lupa kertoa. Voit tehdä jonkinlaisen CV:n, jonka otat mukaan.

 • Ulkomuodon muutos koekuvauksen jälkeen
  Jonkin tuotteen tai palvelun mainostamiseen saatetaan pistää todella paljon rahaa ja moni asia sovitaan etukäteen. Useimmiten koekuvauksissa mainitaan, ettet saa muuttaa ulkonäköäsi ennen kuin homma on varmistettu. Eli, jos olet ollut koekuvauksessa brunetti ja saat osan, mutta oletkin blondi kuvauksissa, niin homma voi mennä uusiksi. Myös parran tyyliä ei saa muuttaa kesken kaiken vaikka vaimo kuinka käskisi.

 • Mikä avustajan työssä on hauskinta?
  Avustajan työ. Joskus keikka voi olla ikävä, mutta useimmiten ne antavat hyvin paljon. Hyvin usein niissä saa nauraa ja keikkoja on mukava muistella jälkeenpäin.

 • Valmistaudu odottamaan
  Sinun vuorosi tulee melko varmasti, jos sinut on kerta pyydetty mukaan. Sinun täytyy vain rauhassa odottaa vuoroasi. Toimi saamiesi ohjeiden mukaan. Joskus sinun esittämääsi kohtaa on ehkä jouduttu leikkaamaan, ettet näy kovin paljoa tai et ollenkaan. Näinkin voi käydä.

 • Purukumi ja lätsä pois
  Jos ohjaaja käskee Sinua syömään purukumia, niin silloin sinä syöt. Muuten et syö, etkä ryhdy kaivamaan sitä suustasi juuri ennen kuvausta. Myöskin vaatetuksesi tulee olla täysin ohjaajan määräämä. Ohjaaja kertoo joko puvustajalle tai sinulle, että mitkä ovat vaatteesi. Puvustaja voi kirjaimellisesti pukea sinut ja silloin siihen ei lisätä omia. Myöskään et laita lippalakkia tai pipoa päähän tai väännä ohjaajan määräämää lippalakkia toisin päin.

 • Tatuoinnit ja lävistykset
  Tatuoinnit ja lävistykset ovat yksi tapa kaunistautua, kuten huulipuna ja meikki. Kuitenkaan niitä ei kannata olla liikaa, eikä parane ottaa heti koekuvausten jälkeen, sillä usein sitoudut olemaan muuttamatta itseäsi. Tatuointien peittäminen maskilla voi olla hankalaa ja työlästä.
  Lue Iltalehden tarina, kuinka tatuoinnit pudottivat mallikisoista

 • Pitkäkynnet pois
  Jos tapanasi on viedä kaikki, mikä irti lähtee, niin unohda se kuvauksissa. Myöskään et piirrä tageja tms mihinkään seiniin tai jätä purukumia istuimeen.

 • Saako kuvauksiin viedä oman kameran?
  Joskus kyllä. Kysy, saako ottaa kuvia. Kuvien julkaisu on pahasta ilman lupaa.

 • Miten suhtautua julkkiksiin?
  Kaikki julkkikset ovat ihmisiä ja usein ne ovat hyvin mukavia sellaisia. Älä kuitenkaan pyri lähestymään ja kerjäämään nimmaria joltain julkkikselta, jonka satut bongaamaan. Anna hänen valmistautua kaikessa rauhassa tulevaan osaansa. Äläkä ryhdy tuijottamaan.

 • Mikä avustajan työssä on ikävintä?
  Joku voisi sanoa, "julkisuus". Opettele kohtaamaan ihmisten tuijotus ja tunnistus. Hyvä avustaja "ei näy" suurelle yleisölle, eli he eivät tunnista. Yleensä joku tuttu tunnistaa ja mainitsee asiasta. Silloin on kohdattu yksi tapa olla "julkkis".

 • Saako avustaja auttaa tavaroiden nostamisessa?
  Jos ohjaaja ei edellytä jonkin kuvauksessa käytettävän tavaran nostamista, niin silloin et saa nostaa yhtään mitään, etkä tehdä mitään, mihin ohjaaja ei sinua käske. Kaikki avustajat on vakuutettu avustamista silmällä pitäen ja joskus on saatettu vakuutusta otettaessa kertoa, että mitä avustaja tekee. Jos avustaja loukkaantuu muunlaisesta tehtävästä, vakuutus ei välttämättä korvaa.

 • Kutiava naama tai keho
  ÄLÄ RAAVI ITSE. Ei ole ensimmäinen kerta, kun avustajalle laitetaan maski tai jokin erityinen puku ja sitten alkaa hirvee kutina. Jos kyseessä on maski, niin kerro meikkaajalle, joka auttaa asiassa ja korjaa tarvittaessa meikin kuvauskuntoon. Puvustajalla voi olla keino kutinan vähentämiseen erityisen pukusi kanssa.

 • Hiukset erilailla
  Ei ole ensimmäinen, eikä viimeinen kerta, kun avustajan hiukset muokataan eri tavalla, kuin tämä on tottunut ja se on vain kestäminen, kunnes ohjaaja sanoo Kiitos.

 • Kuvaukset siirtyi sään vuoksi, mitä teen?
  Otamme osaa. Tuo on hyvin ikävä juttu. Jos on varustautunut siihen, että jonain tiettynä päivänä on kuvaukset, on vaihtanut vuoron tai ottanut kuvauksen takia päivän vapaaksi, on varustautunut eri tavoin ja ollut yhteydessä kuvausryhmään ja sitten käy näin, niin on todella ikävää. Ensinnä kannattaa keskustella tilaajan kanssa. Jos tilaaja on fiksu, niin hän ymmärtää hyvin pientä ihmistä ja pyrkii järkkäämään jonkun "rahakkaamman" keikan lähitulevaisuudessa. Tietenkin mitään ei voi luvata. Asiasta voi tietenkin tehdä virallisemman ja kysellä jostain virallisempaa apua.

 • En saanut luvattua korvausta, vaan vähemmän. Mitä nyt?
  Silloin kannattaa olla yhteydessä palkanlaskijaan ja jutella asia selväksi. Jos asia ei selvene sitä kautta, on mahdollista tehdä rikosilmoitus poliisille petoksesta. Ainahan poliisi ei laiskuuttaan ota juttuja vastaan tai selittää, että "Olen minäkin ollut kuvauksissa, eikä mulle ole maksettu". Siinä tapauksessa voi kertoa, ettei tee hyväntekeväisyyskeikkoja. Jos juttu menee tutkintaan, niin sitä kautta on mahdollista saada rahoja. Silloin on myös oikeus 6 pv:n odotusajan palkkaan

 • Mikä on pahin rangaistus ohjerikkomuksesta?
  Kukaan ei soita sinulle ja et saa keikkaa. Kyllä sana kulkee.

 • Oliko tässä kaikki?
  Tarvittaessa lisätään.
[Etusivu] [Fun] [Linkit] [Liity]

Päivitetty 21.4.2019 12:12
Copyright www.Avustajat.fi 2023